Karakoram a Himaláje 24, díl 8.

26.07.2024

V Indii, tak trochu zase doma.

Znáte ten pocit když se díváte na obraz a cítíte, že malířova můza myslela na Vás? Že génius umělce byl použit mocnými silami Existence, aby vyjádřil Váš životní příběh?

Přesně tohle se mi dnes stalo v Basar art collectin v Mcleodganj, a výsledek je, že ho mám zabalený v mnoha vrstvách, aby přežil cestu domů. Autor je Tenzin Norbu, a pro jeho díla byl vytvořena kategorie Tibetský neorealismus.

Ten yak v pravo dole... nejde s karavanou...

Nákup obrazu v Mcleodganj

Vidíte toho černého yaka v dolním pravém rohu? Nechce to nikam dotáhnout jako ti ostatní, ani neuvázl v prokletí konzumu. Jde si dál a směje se. No, mohl jsem ho nekoupit? Takže z toho je jasné, že jsme v Indii, v Mcleodganj, tedy v místě, kde nalezl útočiště Jeho Svatost 14. Dalajlama.

Hledá se Panchen Lama

Jak se nám to stalo:

Poslední zápis končil Satyiným objevem píchlého kola. Nemá to chudák lehké. Její kritický pohled ji často staví do role Joba a víte, jak to je s takovými… 

Vyměnil jsem tedy kolo, to píchlé hodil na střechu a vyjeli jsme zpět do Skardu. V prvním pneushopu nám ho kluk, co tam pracoval, zalepil za 8 Kč. Nic tedy nebránilo tomu, abychom ze Skardu zamířili již vlastně dolů z hor, za novým dobrodružstvím, do Indie, ale ne přímo.

Cesta do N.P. Deosai

Deosai N.P. je náhorní planina ve výšce 4 200 m n.m. a cesta tam trvala celý den.

Odměnou byly meandrující potoky, louky plné květin a spaní u řeky.

Náhorní planina v N. P. Deosai byla plná květů a krásných výhledů 

Další den jsme se vrátili na KKH a pomalu sjížděli z hor. V pár stech metrech nad mořem bylo znovu 40 stupňů, takže když nás jedna křižovatka postavila před volbu jestli jet po kratší silnici rovnou na dálnici k Indickým hranicím, nebo se ještě jednou po delší cestě vyšplhat do 4200 m n.m. neváhali jsme.

Vyšlo to akorát na večer. Nejdřív jsme kousek pod vrchol zase jednou dovezli policistu se sapíkem, ale tentokrát si opravdu myslím, že ho jen potřebovali dopravit do služby, a "security reason" byl jen záminka. 

Pak jsme mohli přespat kousek za sedlem.Tohle místo je první, kde může valná většina Pákistánců, žijící v horkých nížinách, často poprvé v životě, vidět sníh. Sedlo podle toho vypadalo. Kolotoč, ruské kolo, lanová dráha, a sáňkování na pár metrech sněhových zbytků.

V zapadajícím slunci vypadaly atrakce v sedle tak trochu postapokalypticky.

Druhý den jsme celý jeli z vršku. Pákistán se ukázal zase v jiném hávu. Dřevěnokamenné domy, louky a jehličnaté lesy. Možná takhle vypadaly Alpy před pár stoletími.

Hliněnodřevěné domečky je díky jejich barvě těžké uvidět i naživo, na fotografii abyste je hledali lupou:-)

Ten den jsme najeli na dálnici, a nedali si pokoj dokud na hraniční přechod nezbývalo pouhých 200 km. Přespali jsme na odpočívadle u dálnice a libovali si že je v noci směšných 30 stupňů. Musíme si dávat pozor na pošklebování se Počasí, byť i jen v legraci. Asi jsme ho naštvali protože další dny nám dalo co proto.

Nejdřív nás ale čekal hraniční přechod do Indie.

Celníci svolili a Míca může překročit hranici do Inie. Tentokrát jsou tribuny bez jásajících fanoušků...

Hraniční přechod Wagah dokazuje, že komedie je z dálky viděná tragédie.

Rozdělení Indie a Pákistánu, přeřízlo v roce 1947 Pandžáb na půl a teklo u toho odpovídající množství krve. Jedni lidé se stali najednou občané dvou zemí, s jediným trvale funkčním hraničním přechodem. 

Obě země si v soupeření pořídili jaderné zbraně. Utratily za ně nesmyslné peníze, a teď aby se modlili na obou stranách, ke všem svým Bohům, aby je nikdy nepoužili. No není to ta nejpitomější investice?

Tak to je ten tragický pohled zblízka, ale když se díváme jen po povrchu, je to komedie.
Přijeli jsme jako jediné auto na přechod, ostatní byli pěšáci. Na pákistánské straně byl naštěstí jeden nosič zavazadel (snadno je poznáte, mají tmavě modrý úbor) odborník na Carnet du passage, který se nás ujal. Za nejistého úředníka vše opsal a orazítkoval do mnohých úředních knih. 

Dostali jsme razítka i na víza a mohli jsme opustit Pákistán. Ale protože na silničce, která pro pěší vede přes čáru, jsou na obou stranách vybudované tribuny pro každodenní ceremoniál uzavírání hranic a protože tribunu na pákistánské straně zrovna opravují, museli jsme jet s Mícou po chodníku s nosiči a pár desítkami místních šťastlivců, kteří dostali víza. 

Na hranici museli Pákistánci odtáhnou poslední kontrolní stanoviště, abychom mohli projet. Nejdříve ale z Indické strany přišel celník zkontrolovat jestli je Carnet v pořádku. Taková je to mimořádná událost, když se tady objeví auto.Pákistánský hraničník došel přesně na bílou čáru na silnici a ukázal naše papíry celníkovi. Ani jeden hranici nepřekročil ani o centimetr.

Yakeen v propceném triku pobíhá mezi celníky

A ouha. Indovi se zdálo, že tam jedno razítko chybí. Nechal jsme tedy Satyu v Míce tři metry od Indie a vrátil se pěšky cca 500 m k pákistánským úředníkům. Vysvětlil jsem jim, že prý chybí jeden "stamp", a společně jsme počkali, až se od hranice vrátí onen nosič-odborník na razítka. Ten celníkovi vysvětlil, že je to v pořádku, že údaj který chyběl Indickému kolegovi obsahuje jejich velké razítko, a že "Pakistan stamps are ok."

Takto odborně ujištěn, vzal úředník motorku, dovezl mne zpět doprostřed dvou půlkruhových tribun a tam počkal až znovu přijde jeho protějšek k bílé čáře. 

Podali si ruce, snadno probrali razítka protože, konec konců, mají stejný mateřský jazyk a konečně Ind kývl. Vojáci roztáhli mřížovaná vrata a my mohli projet do Indie. 

Projeli jsme hrdě tribunou, i když bez diváků. Bylo kolem poledne. V 5 večer, na tu praštěnou, a na hlavu padlou oslavu nacionalismu, jich tam bude mnoho tisíc! Za tribunou již na nás čekal voják na motorce a vedl nás další půl kilometru k úředníkům. 

Po měsíci, kdy jsme prakticky neviděli ženu, bylo od Indické vlády asi záměrné, že hned na začátku u vstupu byly tři krásné policistky.Všechny úřední úkony proběhly příjemně rychle a my byli v Indii. 

Poprvé autem.

Mimo města je indická doprava klidná

Měli jsme před sebou několik úkolů v Amritsaru, obrovském městě, jen 30 km od hranic.

Sehnat SIMku do mobilu, vyměnit tlumiče a udělat geometrii na autě.
Počasí se nám asi mstilo za naše vtipkování, protože zase bylo jednou 40 stupňů a tak 100% vlhkost.

Abyste v Amritsaru získali SIM kartu, musíte kromě pasu a víz mít ještě někoho, kdo má již jejich číslo a zaručí se za Vás. Naštěstí máme kamarádku Kani, která, čerstvě vdaná žije v Chenaji v Tamil Nadu. (O jejím aranžovaném sňatku si můžete přečíst tady.) 

Zavolali jsme jí a ona pak nadiktovala PIN co na její číslo poslali z Pandžábu. Je to jako by se za Fina zaručoval Ital.

I úřednice z Airtelu s Kani mluvila Anglicky. Povedlo se. Měli jsme internet a mohli pokračovat. Nechali jsme si doporučit automechaniky a ve změti autoopravárenských uliček je našli.

Když jsem ještě v Pákistánu zjistil, že nové tlumiče jsou slaboučké a naše Míca s nimi na hrbolech a v zatáčkách tančí jako kabaretní hopsalka, vyhledal jsem čísla a kódy osmi výrobců tlumičů, které jsme potřebovali.

Moje pečlivá rešerže ale Indické mechaniky nezajímala. V pět odpoledne si vzali jeden původní tlumič a poslali chlapíka na motorce do skladu náhradních dílů a on přivezl 6 párů podobných. Vybrali jsme jeden, který byl dost silný i podobně dlouhý a v 8 večer byli na autě. 

Pomáhal jsem klukům a dozoroval je. V okamžiku, kdy jsme končili byl jsem tak zpocený, že jsem zase jednou ždímal tričko a namáčel si ho do studené vody.

Chlapíci mne oškubali, zaplatil jsem 130 dolarů, ale bral jsem to jako příplatek za pohotovostní službu.Satyjka mezi tím objednala hotýlek v centru a kolem půl desáté jsme tam parkovali. Jízda středem nočního Armirtsaru, posunula moje řidičské schopnosti zase o kousek dál.

Po víc jak třech týdnech kempování v horách jsme znovu spali v hotelu. S klimatizací! Nastavili jsme ji na 26°C a odpadli. 

Druhý den jsme se rozhodli, že vzhledem k před monzunovým vedrům necháme prohlídku Golden templu na cestu zpět, a že až necháme udělat geometrii, vypadneme do hor.

Ráno v 10, kdy jsme měli domluvenou geometrii, sluníčko už zase předvádělo své tango s vlhkostí. Potřeboval jsem ještě na autě vyšponovat zkrutnou tyč na jedné nápravě, a tak jsme musel s klukama do díry pod autem. Není to lehký úkol a chlapi tohle auto neznali.

Musel jsem vytáhnout nějaké své nářadí, hever, a pak jsme to asi po dvou hodinách usilovné práce ve 40° a 100% vlhkosti společně zvládli. Překonal jsem přitom svůj osobní rekord v pocení a myslím, že i chlapíci z dílny se o mě báli. Měli proč. V okamžiku, kdy se celá operace povedla, po tom, co několikrát zkrutná tyč vykopla hever těsně vedle nás, a i o generaci mladším montérům docházely síly, byl jsem nejblíže omdlení snad za celá léta.

Ale konec dobrý všechno dobré? No, nechvalme dne před večerem.

Blížíme se do hor, a tak se mění i květena kolem cest

Odjeli jsme sice z Amritsaru s autem v pořádku, s novými silnými tlumiči a do Mcloadganj to bylo "jen" 230 km. Ale někde před námi se kupila mračna přicházejícího monzunového období.

Satyjka během cesty zabukovala v cíli hotýlek, ale do navigace zkopírovaná informace o jeho poloze se ukázala býti spíše příležitostí, jak prozkoumat ty nejužší a nejstrmější cesty v jeho širším okolí. To jsme měli příležitost navíc provádět ve tmě a v monzunovém dešti.

Monzunový déšť je poslední stupeň pršení před potopou světa. Je to královská slavnost padání vody, je to nadržené běsnění mokrého živlu po půstu suché sezóny, je to kouzlo, co v mžiku umí udělat z cest řeky, je to jedinečná příležitost, kdy můžete brodit i do kopce, je to MIMOŘÁDNÝ zážitek.

Mcleodganj je městečko plné úzkých křivolakých a strmých uliček, kde hotýlky jsou v chumlech, jeden nad druhým. Když minete ve tmě a proudech vody odbočičku, není šance, jak se otočit.
Díky tomu jsme měli příležitost si ho projet několikrát. Nakonec v místě, kde nově nastavená navigace trvala na tom, že hotýlek je, jsme ho opravdu našli a mohli spočinout.

Myslím, že i náš Anděl strážný byl rád, že si může oddáchnout.

Dopřáli jsme si dvě noci.

Mcleodgaj je městečko, kde bydlí Dalajláma. A jsou tu taky desítky hotýlků pro turisty

Takže dnes jsme se procházeli, Satyjka si koupila parádní obleček a já obraz. 

Městečko se koupe v blízkosti jeho Svatosti, na ulicích potkáváme tibetské babičky a Tibeťan byl i chlápek, u kterého jsem si koupil obraz. Naučil mě, jak si předat Whatsapp kontakt pomocí QR kódu.

Zažívejte také nečekané a odměňujte se. 

To Vám přejí Satya a Yakeen